Pedagoške odrednice integracije učenika s posebnim potrebama u nastavi geografije - Hrvatić, Neven (2012)
Integracija učenika s posebnim potrebama zasniva se na interdisciplinarnom pristupu i suradničkim odnosima između učitelja/nastavnika, pedagoga i stručnih suradnika, kao i suradnje s roditeljima. Specifičan didaktičko-metodički pristup u nastavi geografije odnosi se na diferencijaciju i individualizaciju nastave, a prema povećanju mogućnosti, smanjenja nesigurnosti, straha i poteškoća izolacije učenika s posebnim potrebama. Stvaranje pozitivnog odgojnog (nastavnog) ozračja važno u situaciji kada se “drugačija” djeca/učenici prihvaćaju i uključuju u zajedničke aktivnosti. Potpuna integracija predviđena je za učenike s posebnim potrebama (razvojnim teškoćama) kojima je uz primjerenu individualiziranu pomoć i program rehabilitacije moguće osigurati napredovanje u zajedništvu s vršnjacima bez teškoća u razvoju. U zavisnosti od stupnja oštećenja učenika realiziraju se redovni, individualizirani ili prilagođeni nastavni programi. Individualizirani program predviđa oblike i metode rada u nastavi prilagođene specifičnim potrebama učenika: reducirani su sadržaji nastave, primjenjuje se specifičan pristup i nastavna tehnologija, a sastavni dio programa je produženi stručni postupak koji se realizira u posebnim odgojno-obrazovnim skupinama nakon redovite nastave.