Pojam svjetske književnosti u povijesti hrvatske književnosti Ljubomira Marakovića - Pavlović, Cvijeta (Array, 2011)
Analiza je usredotočena na Marakovićev tekst Hrvatska književnost 1860-1935. Stilsko-razvojni pregled, objavljen 1936. godine i pokazuje kako je taj tekst moguće čitati kao komparativnu povijest hrvatske književnosti u kontekstu svjetske književnosti.