Jezikoslovno nazivlje u Tesniereovim Elements de syntaxe structurale - Franić, Ivana (2005)
U radu se analizira jezikoslovno nazivlje u djelu Éléments de syntaxe structurale francuskoga jezikoslovca Luciena Tesnièrea te se pokušava utvrditi u kojoj je mjeri moguće govoriti o njegovoj sustavnosti. Jezikoslovno se nazivlje razmatra prema razdjelima koje je utvrdila strukturalna sintaksa, tj. koneksija, junkcija, translacija, a ne prema modelu tradicionalne gramatike (različitim jezičnim razinama). Gdje je god to moguće, predlažu se odgovarajuće hrvatske istovrijednice Tesnièreovim nazivcima, a preispituju se i tipovi postanka hrvatskih nazivaka iz strukturalne sintakse koji su dosad poznati hrvatskoj jezikoslovnoj javnosti.