Güney Slav Dillerinde Türkçe Alıntılar ve Miloš Mandić'in Türkçe Alıntılar Sözlüğü - Čaušević, Ekrem (2008)
Autor je u izlaganju govorio o rječnicima turcizama u južnoslavenskim jezicima, s posebnim osvrtom na rječnik Miloša Mandića (19.). Mandićev je rječnik prvi cjelovit rječnik turcizama uopće, a u kratkome je vremenu doživio čak tri izdanja. Tiskanje rječnika financirala je Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine. Zanimljiva je činjenica da je rječnik bio namjenjen držanim činovnicima i poduzetnicima iz inozemstva koji "nisu mogli razumjeti Bosance" zbog prevelikoga broja turcizama. Iz toga se dade zaključiti da je bio namijenjen Hrvatima u austrougarskom činovničkom aparatu i poduzetnicima i obrtnicima koji su radi posla dolazili iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. S tog je gledišta zauzimanje Zemaljske vlade da jedan takav rječnik bude objavljen samo po sebi razumljivo.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
OTHER