Kojem čitatelju? Politika čitanja užitka u Bukoličnom, trijeznom čitaocu - Vuković, Tvrtko (Array, 2011)
Slamnigova pjesma "Bukoličkom, trijeznom čitaocu" bila je već predmetom zanimanja naše književne kritike i znanosti o književnosti. Polazeći od do sada zanemarivane činjenice da pjesma tematizira i izvodi na vidjelo jedno od temeljnih obilježja lirike - obraćanje - u ovom se tekstu istražuju učinci što ga obraćanje kroz ponavljanje ima na uspostavu odnosa između lirike i čitatelja, značenja i čitanja. Povezujući pojmove klasične retorike (docere, delectare, movere) s nekim važnijim teorijama čitanja i čitatelja, ovdje se pokušava ukazati na to da "delectare", odnosno učinak zanesenosti koji tekst ima na čitatelja, usporediv s Lacanovim konceptom užitka. Iz toga se pokušava izvesti čitanje koje ukazuje na mogućnost izlaska studija lirike iz tekstualističkih paradigmi otvarajući istodobno prostor čitanju koje, ovisno o institucionalnim, gospodarskim, legitimnim čitanjima, iste podriva iz neke njihove izvanjske, strane i udaljene unutrašnjosti.