Pogled u drami "Glorija" Ranka Marinkovića - Drenjančević, Ivana (Array, 2011)
Rad nastoji osvijetliti ulogu pogleda u drami „Glorija“ Ranka Marinkovića, pokazati da gledanje i nadgledanje tuđega tijela u drami zauzimaju ključno mjesto. Želi se uputiti na strategije kojima pojedini likovi mijenjaju značenja svojemu pogledu mijenjajući mu okvir, na pokušaje da se promatranjem tuđega mrtvoga tijela otkloni svijest o izvjesnosti vlastite smrti te da se nadzorom nad drugim tijelom negira vlastito bivanje pod tuđim pogledom. Osim na Glorijinu nevidljivost i nedostupnost don Jerinu pogledu, upućuje se i na promašaje Glorijina promatranja same sebe te na promašaje pogleda koji iz publike zahvaćaju pozornicu.