Šalamunova neoavangarda između moderne i postmoderne - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (Array, 2014)
Iako danas još uvijek nije jasna granica između moderne i postmoderne, analiza aktualnih izabranih pjesama Kdaj Tomaža Šalamuna (posebno autorova izbora ovjerena njegovim čitanjem) pokušat će utvrditi glavne osobitosti tzv. neoavangarde ; u okvirima aktualne diskusije o postmodernizmu u suvremenoj književnosti, Šalamunova se poetika pokušava odrediti kao svojevrsna granična poetika koja istodobno afirmira i relativizira modernističke vrednote visoke književnosti (aspekti ludizma i jezične igre, pitanja ironije, odnosi pjesnika, autora i lirskoga subjekta, dimenzije prostora u Šalamunovoj poetici, problematika stiha i oblika, i dr). Posebno se problematizira međujezična, međukulturna komponenta Šalamunova zrelog i kasnijeg dijela opusa.