Nacionalna sigurnost i ekologija: Analiza strategija (nacionalne) sigurnosti SAD-a, EU-a i Republike Hrvatske - Bilandžić, Mirko, politolog (2011)
Tradicionalno određenje (nacionalne) sigurnosti bilo je usmjereno na državu i uključivalo je isključivo vojno i političko područje. Višestruke promjene na globalnoj, regionalnim i nacionalnim razinama uvjetovale su redefiniranje parametra nacionalne sigurnosti. Primjena šireg sociološkog pristupa, (u odnosu na do tada dominantno izučavanje sigurnosti u okviru političkih znanosti), u izučavanju sigurnosti, a čija su ishodišta u kritičkim teorijama, poststrukturalizmu i postmodernizmu, dovela je do preispitivanja i rekonceptualizacije značenja pojma sigurnosti. Nove paradigme u izučavanju sigurnosti razvijene u okviru „kritičkih sigurnosnih studija“ imaju niz obilježja, prvenstveno, proširenje dimenzija i područja sigurnosti: uz vojno i političko područje suvremena određenja sigurnosti uključuju socijetalno područje, gospodarsko te područje okoliša. Pojam ekološke sigurnosti evolutivan je pojam čije značenje nije u potpunosti generički zaokruženo. Tri su temeljne dimenzije ekološke sigurnosti: a) prijetnje koje iz eko okruženja predstavljaju rizik za čovjeka, društvo, države i međunarodni poredak ; b) prirodni resursi kao mogući uzrok sukoba ; c) ugrožavanje okoliša. Analiza strategija (nacionalne) sigurnosti SAD-a, EU-a i Hrvatske pokazuje kako ekološka sigurnost nije segment dugoročnog strateškog djelovanja država. Ona je još uvijek drugorazredni sigurnosni problem koji dolazi do izražaja tek ukoliko na sceni nisu izražene tradicionalne sigurnosne prijetnje (hladni rat, vojna djelovanja, terorizam itd.). Analiza ukazuje (osim djelomično EU) kako je dominantno shvaćanje da je bit određenja nacionalne sigurnosti tradicionalni pristup prema kojem sigurnost nacionalne države može biti ugrožena degradacijom okoliša. „Redefinirani“ pojam nacionalne sigurnosti smjestio je ekološku sigurnost u mainstream tradicionalni sigurnosni diskurs. Ekološka sigurnost se interpretira i razvija na način da legitimizira tradicionalnu sigurnosnu praksu