Terorizam kao svjetska katastrofa i katastrofalne posljedice terorističkih djelovanja - Bilandžić, Mirko, politolog (Array, 2011)
Terorizam je izraz krize, kriza sama po sebi, dok su teroristički akti vrsta katastrofe s katastrofalnim posljedicama. Terorizam je trajno stanje opasnosti koje uzrokuje ubijanje, rizik za život i zdravlje ljudi te imovinu s bitno štetnim utjecajima na sociopolitičke i socioekonomske sustave te okoliš. Statistički pokazatelji uvjerljivo dokazuju razmjere terorizma kao svjetske katastrofe: u svijetu u suvremenoj fazi od 1968. djeluje 648 terorističkih organizacija koje su izvele 80.000 terorističkih akata. Unatoč činjenici da je terorizam jedan od najopasnijih sigurnosnih fenomena, međunarodna zajednica još uvijek nije pronašla odgovarajući odgovor na terorizam.