Reprezentacija i prezentacija arhitektonske baštine na muzejskoj izložbi - Stublić, Helena (2011)
Arhitektura jest važan dio kulturne baštine. Ona je direktno povezana s razvojem civilizacija i kultura i jedan je od njihovih prepoznatljivijih izraza. Često upravo kroz arhitektonsku baštinu percipiramo i prepoznajemo različite narode i kulture i njihove specifičnosti, a često je upravo ona jedini sačuvani dio koji svjedoči o nekom vremenu i narodu. U svijetu postoje brojni primjeri muzeja arhitekture i zbirki koje se bave arhitektonskim nasljeđem i svima je njima zajedničko sabiranje, istraživanje i prezentiranje arhitektonske građe i baštine. Ipak, glavne produkte arhitektonskog djelovanja nije moguće zbog oblika i dimenzija prenijeti u muzej, a što takvim muzejima i zbirkama prezentaciju arhitektonske baštine čini posebnim izazovom. Ovim radom pokušati će se istražiti i analizirati s muzeološkog aspekta koji su to sve reprezentanti arhitekture u muzejskim zbirkama te koji su mogući načini prezentiranja arhitektonske baštine na muzejskoj izložbi.