Narativi ljubavi i prijateljstva u Selimovićevim prozama - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (Array, 2011)
Opisi i predstavljanja događaja, odnosno osjećanja ljubavi i prijateljstva u prozi Meše Selimovića, nisu samo međusobno suprotstavljeni, pri čemu kao da se narativni subjekt u pitanjima ljubavi približava „prozirnosti koja je svojstvena prijateljstvu“ (E. Badinter), nego se ona postavljaju i u horizontu svojevrsne međureligijske razlike, odnosno unutar sasvim određena intekulturnoga prostora. Tumačenje narativa ljubavi i prijateljstva u Selimovićevim romanima Derviš i smrt i Tvrđava, inspirirano Barthesovim Fragmentima ljubavnog diskursa, kao i Derridinim „politikama prijateljstva“, pokušava utvrditi semantiku ljubavi i prijateljstva u njihovom međusobnom „pretapanju“ i „razvoju“, odnosno dinamici, od strasne ljubavi – ljubavi u preljubi do vječne ljubavi, od prijateljstva po srodnosti do nemogućnosti prijateljstva iz ideoloških razloga.