Interkulturni aspekti časopisa Nova Evropa - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (Array, 2010)
Rasprava je rezultat istraživanja časopisa Nova Evropa u dva aspekta njegove interkulturalnosti: programatskom i političkom, ideološkom. U programatskom aspektu interesantna su mnoga imena istaknutih slavista i njihova stajališta o kulturnom razvoju zajedničke zemlje, a u ideološkom – onodobna iskustva, kao i kasnija rješenja, zanimljivo je usporediti s današnjim pitanjima integracije Europe (osobito u svjetlu interkulturnoga dijaloga kao temeljne vrijednosti EU).