Neretva u Pavlinovićevoj rukopisnoj zbirci hrvatskih narodnih pjesama - Botica, Stipe (Array, 2007)
U hrvatskoj praksi sakupljanja narodnih (usmenih) pjesama jedva bi se našla osoba kao Mihovil Pavlinović koja je bila tako učinkovita i s toliko žara i htijenja, ljubavi i razumijevanja pristupila sakupljanju ovoga kulturnoga blaga hrvatskoga naroda. Cijeli je njegov život bio u znaku tradicijske kulture koju je i znao i iznimno cijenio, kao i sve ono što je proisteklo iz takve tradicije.