Od zemlje do Zemlje. Preobrazba Leopoldove "etike zemlje" u Potterovoj "globalnoj bioetici" - Jurić, Hrvoje, filozof (2011)
Van Rensselaer Potter (1911–2001), američki znanstvenik kojeg se naziva "ocem bioetike" jer je početkom sedamdesetih skovao pojam 'bioetika', u svojim je vizionarskim promišljanjima bio uvelike inspiriran djelom američkog pisca, šumara i konzervacionista Alda Leopolda (1887–1948). Stoga se Leopoldovu "etiku zemlje" može smatrati prethodnicom ne samo suvremenih dubinsko-ekoloških koncepcija, kako je to uobičajeno, nego i bioetike. Tome u prilog govori činjenica da je Potter Leopolda nazvao "prvim bioetičarom", a u podnaslov svoje knjige "Globalna bioetika" stavio je eksplicitnu formulaciju: "Zasnivanje na Leopoldovu nasljeđu". Namjera ovog rada je da razmotri dodirne točke između Pottera i Leopolda. U tu će se svrhu tematizirati opseg i doseg Potterove "globalne bioetike", kao i prikazati, u osnovnim crtama, Leopoldova "etika zemlje".
Projekt MZOS
HRV