Pitanje o biocentrizmu u perspektivi Kantove etike - Jurić, Hrvoje, filozof (Array, 2010)
Kantova etika se, posve opravdano, karakterizira kao anropocentrička, štoviše, kao model za utemeljenje antropocentričke etičke pozicije. Međutim, s obzirom na razvoj senzibiliteta spram ne-ljudskih živih bića i prirode u cjelini, koji se teorijski artikulira pod imenom bioetike, Kantova se etika, kao i antropocentrizam uopće, podvrgava kritici, uključujući i propitivanje mogućnosti da se polazišna bioetička pozicija utemelji na Kantovoj etici. Stoga ću u ovom izlaganju najprije prikazati prigovore koji se upućuju Kantovoj etici iz perspektive zooetike i ekoetike, odnosno bioetike (fokusirajući se na kritiku Hansa Jonasa), da bih zatim prikazao neke teorije koje nam pomažu da skiciramo jednu "kantovsku bioetiku" (Tom Regan, Fritz Jahr). Time će, dakako, biti tematizirano i pitanje o samom antropocentrizmu i biocentrizmu, u epistemičkom i etičkom pogledu.