Uloga medija u vladajućem tehnoznanstveno-ekonomsko-političkom sistemu - Jurić, Hrvoje, filozof (Array, 2011)
Namjera ovog izlaganja je da doprinese stvaranju interpretacijskog okvira, eksplanatornog modela ili teorijskog instrumentarija koji bi nam pomogao u razumijevanju naizgled kaotičnih zbivanja unutar svekolikog svijeta života. U tu svrhu, predložit ću neke kategorije, koncepte i modele koji bi mogli olakšati snalaženje, orijentaciju unutar sistema koji počiva upravo na principu pasivnog nesnalaženja i aktivnog dezorijentiranja. Ukratko, radi se o vladajućem tehnoznanstveno-ekonomsko-političkom sistemu koji sačinjavaju moderna tehnoznanost (spoj prirodnih znanosti, biotehnologije i informacijsko-komunikacijskih tehnologija), neoliberalističko-kapitalistička ekonomija i birokratsko-partitokratsko-militaristička politika. Nastanak, razvoj i funkcioniranje ovog sistema bit će prikazani na nekoliko primjera, te u opreci prema aristotelovskoj trijadi theoria – praxis – poiesis, koja je do Novoga vijeka predstavljala ideal ili regulativnu ideju ljudske potencijalnosti i aktualnosti, tj. paradigmu ili idealni okvir ljudskog mišljenja, djelovanja i stvaranja. Naposljetku će biti stavljen naglasak na ulogu medija u vladajućem tehnoznanstveno-ekonomsko-političkom sistemu, te će se pokušati odgovoriti na pitanje da li su mediji samo sredstvo koloniziranja svijeta života, koje permanentno provodi rečeni sistem, ili pak četvrti element ovoga sklopa, koji ima jednaku važnost i time zaslužuje jednaku pozornost u analizi stanja i akciji usmjerenoj na radikalnu promjenu.