Počeci i pra-počeci bioetike - Jurić, Hrvoje, filozof (2010)
Pitanje o nastanku bioetike nema samo historiografski značaj, nego nas također može približiti pojmu bioetike, odnosno pomoći nam da odgovorimo na pitanje o tome što je zapravo bioetika, odnosno što bi bioetika mogla i trebala biti. U tu svrhu, važno je distingvirati tri nivoa na kojima se pitanje o početku bioetike može tematizirati. 1) Kada se govori o početku bioetike i pokušava se u vremenu i prostoru locirati njezin nastanak, mišljenja se razilaze, ali većina povjesničara bioetike slaže se oko toga da je nastanak bioetike bio iniciran znanstveno-tehničkim napretkom i krizom znanstveno-tehničke civilizacije. S obzirom na to, početak bioetike možemo povezati ili s krizom medicine i propitivanjem modernih prirodnih znanosti ili s diskusijama o upotrebi nuklearne tehnologije i ekološkoj krizi. 2) U raspravama o nastanku bioetike često se ističu i konkretni događaji koji su doprinijeli artikulaciji pitanja koja danas nazivamo bioetičkima. U tom smislu, jedni navode stavljanje u upotrebu stroja za dijalizu i osnivanje prvog bioetičkog komiteta (Seattle, 1962.), a drugi bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki (1945.). 4) Naposljetku, nastanak bioetike treba povezati s nastankom riječi 'bioetika', odnosno nastankom njoj pripadne teorijske koncepcije. Dva članka Van Rensselaera Pottera (1970.) i njegova knjiga "Bioethics: Bridge to the Future" (1971.) razlog su da se ovog američkog biokemičara naziva "ocem bioetike". Međutim, nedavno "otkriveni" članak "Bio-Ethik. Eine Umschau über die ethischen Beziehungen des Menschen zu Tier und Pflanze" (1927.) njemačkog teologa Fritza Jahra također mora biti uzet u obzir pri datiranju početka bioetike i pisanju jedne (drugačije) povijesti bioetike.
Projekt MZOS
HRV