Prevladavanje ili svladavanje ekofeminizma? - Selak, Marija (2012)
U ovom će se radu, imajući na umu budućnosno orijentirane probleme ekofeminizma, preispitati uloga tehnike u njihovom mogućem rješavanju. Naime, kritiziranom se obzorju klasične metafizike (ograničenom na monističko ili faktično shvaćanje bitka u smislu onoga što je dano, čvrsto i/ili nepromjenjivo) kao alternativa (što već u sebi podrazumijeva određeni dualizam) nameće postmoderno, nazovimo ga fluidnim, shvaćanje sebstva kao mnoštva. Upravo se takvo postmoderno shvaćanje često razumijeva kao svojevrsno rješenje i ekološke i feminističke problematike. Nudi li sjedinjenje čovjeka i stroja, ono isto sjedinjenje čiji je pokušaj proizveo ekološke i ine probleme s kojima se sada suočavamo, uistinu njihovo rješenje ili se pak stari odnosi dominacije nad ženom i dominacije nad prirodom preslikavaju i u ideju transhumanih bića? Je li svijet informacija kao suština kulturnog (čovječjeg) svijeta rješenje 'problema' prirodnog ili put u novo, perpetuirajuće, ropstvo? Kako bi se pokušao dati odgovor na ova i ostala postavljena pitanja, promišljanje će se ideje transhumanizma (na liniji Bostrom - Sloterdjik) u feminističkom diskursu (Harraway) dovesti u vezu s epistemološkim tumačenjem tehnike (Heidegger, Gehlen) kao krajnjim provođenjem dominantnog 'tvrdog' metafizičkog razumijevanja svijeta, odnosno prirode (kao onog spoznatljivog).
Projekt MZOS
HRV