Femmes fatales i njihovi portreti nakon 1910: od hrvatskog dramskog "artizma" do "analitičkog realizma" - Čale Feldman, Lada (Array, 2011)
Rad istražuje kulturno nasljeđe te metapoetski utjecaj i funkciju Gestalta femme fatale u četiri hrvatske modernističke drame: "Gospođi sa suncokretom" Iva Vojnovića, "Salomi" i "Gospodi Glembajevima" Miroslava Krleže te "Pustolovu pred vratima" Milana Begovića. Daleko od toga da se radi o lako prepoznatljivom "prikazu" žene: femme fatale upućuje na radikalnu destabilizaciju bilo kakvog prikazbenog sustava, konkurenciju mnoštva poetičkih i političkih opcija, kulturnu tjeskobu. Stoga i neproničnost svoje biti utjelovljuje zakrivanjem iza ekrana vizija, sjećanja, umjetničkih portreta i kinematografskih transpozicija.