’Prosvijećena modernizacija’- mogućnosti i ograničenja historijske konceptualizacije - Blažević, Zrinka (2011)
U radu će se iz metateorijske perspektive pokušati ispitati spoznajne, objasnidbene i praktično-istraživačke mogućnosti i ograničenja pojma "prosvijećena modernizacija" kao heurističkog okvira za historijsku konceptualizaciju složenih i proturječnih društvenih, političkih, ekonomskih i kulturnih promjena u Habsburškoj Monarhiji tijekom 18. stoljeća. Na tragu recentnih historijskih interpretacija prosvjetiteljstva (Porter, Müller, Chisick, Outram) i habsburškog apsolutizma (Mat'a i Winkelbauer) te teorijskih postulata histoire croisée, pokušat će se potom predložiti konceptualizacija "prosvijećene modernizacije" kao kompleksne socio-političke figuracije i dinamične transakcijske prakse koja je trajno oscilirala u nerazrješivoj ambivalenciji između modernizacijskih i konzervativnih, integracijskih i dezintegracijskih, centripetalnih i centrifugalnih tendencija i težnji triju interdependentnih historijskih aktera: središnje vlasti, staleških instancija te pripadnika obrazovane elite. Iz te se perspektive "prosvijećena modernizacija" ukazuje kao svojevrsna "granična" praksa pregovaranja u okviru različitih transakcijskih scenarija odnosno kao kompleksan i često konfliktan proces materijalnih i simboličkih ukrštanja u kojima su se stvarale asimetrične i hibridne konstelacije "prosvijećenog" znanja i moći.