Język polskiej mniejszości narodowej wobec innych języków mniejszościowych w Chorwacji - Kryzan-Stanojević, Barbara (2011)
Język polskiej mniejszości narodowej wobec innych języków mniejszościowych w Chorwacji Obraz języków mniejszości narodowych na terenie Chorwacji jest z wielu względów bardzo złożony. Powodów jest kilka. Jednym z ważniejszych jest językowa sytuacja po rozpadzie Jugosławii. W jego wyniku języki narodów, które do niedawna stanowiły na tym terenie nieunikniony element koegzystencji narodowej, swój status zamieniły na status języków mniejszościowych. Na specyfikę chorwackiej sytuacji językowej wpływa formalne wyodrębnienie języka chorwackiego z grupy serbochorwackiej. Wreszcie nie bez znaczenia jest sytuacja idiomów języka chorwackiego (czakawskiego, sztokawskiego i kajkawskiego), które funkcjonują niejako na pograniczu między językiem mniejszościowym i dialektem. W pracy przedstawione zostały formy działania polskiej mniejszości narodowej, scharakteryzowana kondycja języka polskiego i jego rola w utrzymaniu świadomości pochodzenia etnicznego a działalność polskiej mniejszości zostanie umiejscowiona w kontekście funkcjonowania innych mniejszości narodowych i językowych. Podstawę rozważań stanowią badania chorwackie, badania dokonane na zlecenie Unii Europejskiej oraz własne badania środowiska polonijnego, przeprowadzonych przy współudziale studentów zagrzebskiej polonistyki.
Tekst će biti objavljen u Zeszyty Lužyckie.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
Poljski