Národné versus nadnárodné záujmy v činnosti spravodajských služieb Medzinárodné - Tuđman, Miroslav (2010)
Nadnacionalne organizacije (UN, OSCE, NATO) nemaju svoje izvještajne agencije. Zato se u službenim dokumentima zagovara decentralizirana razmjena izvjesnica između zemalja članica EU među kojima postoji povjerenje i zajednički interes. Međutim, u multipolarnom svijetu javljaju se novi svjetski igrači: nove velesile, NGO, mediji, multinacionalni kapital. Nacionalne izvještajne službe nisu u stanju odgvoriti na nove prijetnje i izazove sa svojim tradicionalnim politikama zaštite nacionalnih interesa od vanjskih prijetnji.
Rad je preveden na slovački, s engleskog jezika
Projekt MZOS
ENG