O glasu i glasom - Banković-Mandić, Ivančica (2011)
Izlaganje će se baviti higijenom glasa i njegovim mogućnostima. Nastavnici – lektori nisu elitni vokalni profesionalci, ali s obzirom na činjenicu da se mnogo služe glasom trebaju se upoznati s preventivnim vježbama za glas i izgovor. Objasnit će se i demonstrirati važni slušni oslonci – trbušni potisak, vibracije na prsnoj kosti, samoslušanje i palatinalna točka. Pravilnim disanjem i jačanjem kinestetskog doživljaja trbušnih mišića moguće je osnažiti glas i dati mu sigurnost. Osjetom vibracija na prsnoj kosti postiže se voluminoznost glasa. Samoslušanjem se može korigirati boja glasa. Usredotočavanjem na vibracije na prednjem tvrdom nepcu moguće je korigirati dikciju i izgovor glasova. Pokazalo se da je svakodnevnim uvježbavanjem glasa moguće glas održavati na zadovoljavajućoj razini. Svrha vježbi jest očuvanje glasa od mogućeg zamora pri duljem govorenju pred većim skupinama i održavanje njegove kvalitete. Nastavnički govor je vrlo zahtjevan i s obzirom na uvjete – veličinu prostorije, broj učenika i sl. Važno je naučiti kako pravilnim postavljanjem glasa izbjeći preglasno govorenje. Glas puno toga otkriva o govorniku, a može biti i stilsko sredstvo. Često glasom kroz tzv. paralingvističke simptomatične vokalne indekse (tihi glas, njegovo podrhtavanje, česte govorne pogreške, slabu ekspresivnost, izbjegavanje pogleda i sl.) otkrivamo više nego što želimo pokazati – nesigurnost, umor, dosadu. U izlaganju će se demonstrirati i vježbe za uklanjanje straha i treme u javnom nastupu – produbljivanje disanja i stvaranje tzv. refleksne obrane od stvarne opasnosti. Nastavnik glasom može pridobiti, držati i usmjeravati učenikovu pažnju. Cilj je vježbi za glas sačuvati kvalitetu glasa, otkriti samo ono što želimo pokazati i postići efekt na slušatelje (učenike) kakav želimo.