Dijagnostička valjanost BDI-II - Kordić, Ana; Jakšić, Nenad; Ivezić, Ena; Jokić-Begić, Nataša (2011)
Beckov upitnik depresivnosti - drugo izdanje (BDI-II ; Beck, Steer i Brown, 1996) je instrument kojim se ispituje izraženost depresivnih simptoma kod adolescenata i odraslih osoba. Jedan je od najčešće korištenih instrumenata u istraživanjima i u kliničkoj praksi. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti dijagnostičku valjanost ovog instrumenta, te provjeriti postoje li rodno specifični obrasci depresivnih simptoma obuhvačenih BDI-II upitnikom kod osoba različitog stupnja depresivnosti. Klinička depresivna skupina (N=139) sastavljena je od sudionika hospitaliziranih zbog depresivnog poremećaja. Klinička anksiozno-depresivna skupina (N=123) sastavljena je od sudionika koji su bili u ambulantnom tretmanu radi anksioznog i/ili anksiozno-depresivnog poremećaja. Usporedna skupina (N=244) formirana je od sudionika koji nisu imali dijagnosticiran psihički poremećaj. Dobiveni rezultati su pokazali kako osobe s psihičkim poremećajima bez obzira na njegovu težinu postižu značajno viši ukupni rezultat na upitniku, pri čemu skupina s depresivnim poremećajem ima značajno više rezultate u odnosu na anksioznu skupinu. Rodne razlike u ukupnom rezultatu dobivene su samo kod anksiozne skupine u kojoj žene postižu značajno više rezultate. Provedena diskriminativna analiza pokazala je kako postoji specifičan rodni obrazac strukture simptoma. Simptomi depresivnosti koji najviše pridonose razlikovanju muškaraca koji imaju psihičke poteškoće od onih koji ih nemaju su: neodlučnost, nezadovoljstvo sobom i žalosno raspoloženje. Kod žena se radi o simptomima: nezadovoljstvo sobom, pad seksualne želje i uznemirenost. Dobiveni rezultati imaju značajne spoznajne i praktične implikacije.
Projekt MZOS
HRV