Načini izražavanja dopusnosti u hrvatskome jeziku - Nazalević Čučević, Iva (Array, 2011)
U izlaganju se analiziraju načini izražavanja dopusnosti u hrvatskome standardnom jeziku. Osim zavisnosloženim rečenicama dopusnost može biti izražena i drugim tipovima sintaktičkih jedinica, primjerice sintagmatski, nezavisnosloženom rečenicom, isticajnim česticama kao pojačivačima dopusnoga značenja itd. Dopusnost predstavlja poseban tip negiranja uzročnoposljedične veze. Ona sadrži negaciju čime se objašnjava i odnos dopusnost–negirani uvjet. Dopusnost predstavlja «iznevjerena očekivanja» pri čemu rezultat može biti i bolji i lošiji od očekivanja (Topolinjska 2009: 112). U analizi značenja dopusnosti i načina njezina izražavanja prate se opisi u normativnim priručnicima hrvatskoga jezika, ali i u stranoj literaturi.