Prosvjetiteljstvo u hrvatskoj književnoj historiografiji – sadržaj i opseg pojma - Dukić, Davor (2011)
Središnji će dio priloga biti posvećen problemu uporabe termina prosvjetiteljstvo i njemu subordiniranih pojmova (demokratičnost, sekularizacija, didaktičnost) u najistaknutijim sintezama hrvatske književnosti 18. stoljeća (B. Vodnik, T. Matić, M. Kombol, R. Bogišić, S. P. Novak). Posebna će pozornost biti usmjerena na prikaz književne kulture sjeverne Hrvatske do Relkovićeva Satira (1762). Autori će nastojati komparativnim pogledom obuhvatiti i neka relevantna djela srpske književne historiografije. Usto, pokušat će detektirati i mjesta (samo)razumijevanja vlastita povijesnog vremena u tekstovima 18. stoljeća.