Provjera konstruktne valjanosti Upitnika sustava pamćenja - Tonković, Mirjana psihologinja (Array, 2011)
Herrmann (1982, 1984) razlikuje upitnike koji ispituju pamćenje činjenica i događaja ("upitnik pamćenja") i upitnike koji procjenjuju učinkovitost vlastitog pamćenja ("upitnik metamemorije"). Upitnici metamemorije obuhvaćaju veći raspon ponašanja, ali je njihova valjanost najčešće problematična. Također, ovi su upitnici primarno konstruirani za primjenu kod pacijenata s neurološkim oštećenjima ili ozljedama mozga, a ta njihova usmjerenost na poteškoće pamćenja predstavlja velik nedostatak za primjenu na ne-kliničkoj populaciji. Tonković i Vranić (2004 ; 2011) su konstruirale Upitnik sustava pamćenja – SMSQ (eng. Self-evaluation of Memory Systems Questionnaire) koji ispituje pamćenje događaja, ali i procjenu učinkovitosti vlastitog pamćenja. Za razliku od drugih upitnika metamemorije, koji uglavnom ispituju strategije pamćenja, zadovoljstvo svojim pamćenjem ili procjenu vlastitih mnestičkih sposobnosti, SMSQ se temelji na široko prihvaćenoj podjeli pamćenja na sustave – radno, epizodičko, semantičko (Tulving, 2002). Upitnik uključuje i subjektivnu evaluaciju sposobnosti i pitanja o upotrebi podsjetnika i pomagala za bolje upamćivanje. Sukladno tome, SMSQ opisuje 6 faktora: subjektivna evaluacija, epizodičko pamćenje, semantičko pamćenje, pamćenje brojeva, pamćenje vidno-prostornih informacija i podsjetnici. U prethodnim priopćenjima SMSQ je validiran u terminima očekivanih grupnih razlika (Cronbach, 1955), a u ovom će radu biti prikazani rezultati validacije SMSQ-a s obzirom na objektivne mjere prikladne za usporedbu s procjenom pojedinih faktora SMSQ-a. To su redom objektivne mjere radnog pamćenja (pamćenje brojeva, pamćenje vidno-prostornih informacija), dugoročnog pamćenja (epizodički zadatak, semantički zadatak), te mjere odgođenog dosjećanja. U svrhu provjere diskriminantne valjanosti SMSQ-a korišten je na hrvatski jezik preveden i adaptiran Upitnik sklonosti prisjećanju.