Proaktivno i pasivno ponašanje u intimnim vezama: uloga regulacijskog fokusa - Huić, Aleksandra (Array, 2011)
Fokus regulacije, kao sustav koji regulira cilju usmjereno ponašanje, može se podijeliti na: (1) promotivni fokus koji je povezan s napretkom, rastom i postignućima ; i (2) preventivni fokus koji se veže uz potrebu za sigurnošću, zaštitom i odgovornošću. Prema Higginsu i sur. (2001), pojedinci se razlikuju po tome koji od ova dva fokusa dominira u regulaciji njihovog ponašanja. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u ponašanju u intimnim vezama između osoba s izraženim promotivnim i osoba s izraženim preventivnim fokusom regulacije. Pretpostavljamo da će se „promotivni“ pojedinci u vezi ponašati proaktivno i biti usmjereni na njeno osnaživanje, dok će „preventivni“ pojedinci izbjegavati promjene i preferirati rutinu i status quo u vezi. Dodatno smo željeli provjeriti hoće li se naša očekivanja potvrditi za različite operacionalizacije regulacijskog fokusa. U istraživanje smo uključili 391 heteroseksualnih sudionika/ca koji su smatrali da se nalaze u ozbiljnoj intimnoj vezi, ali nisu u braku. Dob sudionika kreće se od 18-35 godina (M=24 godine), dok je raspon duljine veze od jednog mjeseca do 13 godina. Kao mjere fokusa regulacije korišteni su Upitnik fokusa regulacije (Higgins i sur., 2001) i Upitnik samopoimanja – konvencionalni konstrukti (Watson, 2004), dok je zavisna varijabla operacionalizirana novokonstruiranom Skalom promotivnog ponašanja u vezi (Huić i Kamenov, 2010). Rezultati su samo djelomično potvrdili postavljene hipoteze. Čini se kako fokus regulacije igra ulogu u izbjegavanju obvezivanja i preferiranju rutine u vezi, ali ne i u ponašanju usmjerenom na osnaživanje veze. S druge strane, usklađenost između realnog pojma o sebi i partnerovih očekivanja ima ulogu u izraženosti proaktivnog ponašanja u vezi. U radu su razmotreni doprinosi ovih nalaza teorijskoj konceptualizaciji fokusa regulacije, kao i načinu mjerenja ovog konstrukta.