Plemićka obitelj Deževića Cerničkih u kasnom srednjem vijeku - Grgin, Borislav (2010)
U radu je autor, temeljem izvorne građe iz Mađarskog državnog arhiva u Budimpešti i relevantne literature, analizirao društvenu ulogu i položaj plemićkog roda Deževića Cerničkih u kasnom srednjem vijeku na području Požeške županije i u Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu. Izvornu građu tvore kasniji prijepisi ukupno 111 isprava, datiranih od 1363. do 1536. godine. Analiza je pokazala da se gotovo bez iznimke radilo o posjedovnim spisima. Posjedovanje zemlje te kontinuitet društvene i gospodarske uloge zemljoposjednika bile su ključne i najvažnije kategorije u osiguranju njihova društvenog položaja. Može se zaključiti da je rod Deževića Cerničkih u kasnom srednjem vijeku predstavljao jedan od najvažnijih plemićkih rodova na području Požeške županije i savsko-dravskog međuriječja. Najistaknutiji pojedinci među Deževićima u drugoj polovici 15. i prvoj četvrtini 16. stoljeća postupno su se izdigli iz redova srednjega plemstva u velikaše. Dužnosti koje su obnašali u kraljevskom i županijskom aparatu vlasti i crkvi, kao i prihodi i novčani kapitali koje su stjecali ili s kojima su raspolagali, a što je sve višekratno potvrđeno u izvorima, to potvrđuju. Društveno uzdizanje bilo je popraćeno i na pravnoj (sudske i istražne ovlasti, sajmene povlastice) i na simboličkoj razini (nov grb i štit). Time je na samom kraju srednjega vijeka dovršeno i zaokruženo oblikovanje Cerničkih u nov, važan čimbenik moći u Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu.
Projekt MZOS
HRV