Hungarian factitiv-causative verbs in context of the Croatian language - analisys of a translation - Žagar Szentesi, Orsolya (2011)
U radu se razmatraju različiti tipovi kauzativno-faktitvnih glagola u mađarskom jeziku, pri čemu se oslanja na metodološki model postavaljen od E.Abaffy (1972). Taj se model primjenjuje na osustavljivanje korpusnih podataka (ekvivalentnih faktitivnih glagolskih izraza u mađarskom i u hrvatskom jeziku, dobiven ekscerpiranjem faktitivnih glagolskih izraza iz odabranog beletrističkog djela), i nakon analize dolazi se do zaključka da su najčešći ekvivalenti mađarskih faktitivnih glagola u hrvatskome aktivni prijelazni glagoli, ili parafrazirane konstrukcije s različitim leksičko-sintaktičkom konstrukocijom u odnosu na mađarske izvorne oblike.
Projekt MZOS
ENG