Tomaž Šalamun u tekstovima hrvatskih pjesnika - Oblučar, Branislav (2011)
Tomaž Šalamun jedan je od svjetskih pjesnika koji je imao najveći utjecaj na suvremeno hrvatsko pjesništvo, na pjesničke prakse od sedamdesetih do danas. Vidljivo je to, među ostalim, i u brojnim referencama na njegovo ime i djelo unutar samih pjesničkih tekstova suvremenika. Ovaj će se rad pozabaviti upravo tom dimenzijom: polazeći od tekstova koji Šalamuna izričito spominju, nastojat će te površinske signale čitati kao znakove koji svoj radijus šire ne samo na cijeli tekst, već i na poetike pjesnika koji „ugošćuju“ svog slovenskog sugovornika – Zvonka Makovića, Delimira Rešickog i Marka Pogačara. Time će rad nastojati uprizoriti višestruki dijalog: kako onaj između poetika hrvatskih pjesnika i poetike Tomaža Šalamuna, tako i onaj između samih hrvatskih pjesnika na kronološkoj liniji od sedamdesetih do danas, čiji će vezivni element i konstanta biti upravo opetovano „ugošćivanje“ Šalamuna u njihovim pjesmama.