Hrvatsko filozofsko društvo: diskontinuirani kontinuitet afirmacije pluralizma - Veljak, Lino (Array, 2011)
Od svojega osnivanja 1957. Hrvatsko filozofsko društvo razvilo je opsežnu djelatnost, koja je imala i uspona i padova, a čijim se zajedničkim nazivnikom mogu označiti zalaganje za slobodu filozofijskog stvaralaštva, afirmacija pluralizma u filozofiji i društvu, te odbacivanje instrumentalizacije filozofije u apologetske svrhe. Društvo je ujedno predstavljalo institucijski okvir regionalne suradnje u području filozofije, ali i društveno-humanističkih znanosti te interdisciplinarnih istraživanja (najprije u okviru zajedničke države, a od njezina raspada u kontekstu novonastalih i europskim integracijama usmjerenih država). Od samih početaka Društvo je bilo izloženo pritiscima političkih moćnika, koji se nisu mogli pomiriti s kritičkom funkcijom filozofije i s odbijanjem apologetske instrumentalizacije Društva. Ti su se pritisci, u novim pojavnim oblicima, nastavili i nakon propasti jednostranačja, pri čemu je strukturalni karakter nositelja pritiska nadomješten parastrukturalnim karakterom.