Rimski vojni pečati u Cetinskoj krajini - Tončinić, Domagoj (Array, 2011)
Godine 1967. Geza Alföldy analizirao je rasprostranjenost pečata vojnih postrojbi u rimskoj provinciji Dalmaciji i ustanovio da su tu vrstu nalaza za sobom ostavile četiri postrojbe: legio XI Claudia pia fidelis (Burnum, Dolac i Salona), legio VIII Augusta (Smrdelji, Burnum, Asseria, Gradčine), legio IV Flavia felix (Smrdelji, Burnum, Asseria, Promona, Andetrium, Salona i Vitina) i cohors VIII Voluntariorum civium Romanorum (Tilurium, Andetrium, Salona). U usporedbi s provincijama na granicama Carstva (Britanijom, Germanijom i Panonijom) u Dalmaciji je zabilježen relativno malen broj vojnih pečata. To se može objasniti relativno kratkim boravkom važnijih vojnih postrojbi u Dalmaciji koji se datira u razdoblje do sredine 1. st. po. Kr. kada pečati vojnih postrojbi na ciglama još nisu bili uobičajeni. Nedostatak značajnijih nalaza pečata vojnih postrojbi u Dalmaciji može se, doduše, argumentirati i malobrojnim istraživanjima rimskih vojnih lokaliteta, što se prije svega odnosi na Tilurij, logor u kojem je boravila VII. legija. U međuvremenu su u okviru projekta Rimski legijski logori u Hrvatskoj – Tilurij (0130460) provedena važna znanstvena istraživanja: arheološka iskopavanja u Tiluriju i analiza inventara Muzeja Cetinske krajine, Arheološke zbirke Franjevačkoga samostana u Sinju i Muzeja triljskog kraja. Ona su popunila prazninu i promijenila sliku o rasprostranjenosti vojnih pečata u Dalmaciji. Na popis nalazišta pečata IV. legije Flavia felix i XI. legije Claudia pia fidelis mora se uvrstiti i Tilurij, a na popis postrojbi koje su u rimskoj provinciji Dalmaciji proizvodile cigle s pečatima moraju se uvrstiti dvije nove – cohorts III Alpinorum i legio VII Claudia pia fidelis. Pojedini se pečati u ovome radu objavljuju prvi put te se analiziraju u kontekstu ostalih pečata vojnih postrojbi u provinciji Dalmaciji.