Utjecaj alkohola na vidno pretraživanje i sljepoću zbog nepažnje - Ivanec, Dragutin (Array, 2011)
Cilj istraživanja bio je provjeriti utjecaj male količine alkohola u krvi na uradak u zadacima vidne percepcije: vidnog pretraživanja i sljepoće zbog nepažnje. U vidnoj percepciji, pojam sljepoće zbog nepažnje odnosi se na fenomen u kojem opažači ne uspijevaju primijetiti potpuno vidljiv, no neočekivan objekt u vidnom polju jer im pažnju zaokuplja neki drugi zadatak, događaj ili objekt. U literaturi nema istraživanja koja su imala za cilj provjeriti kako alkohol djeluje na takve procese iako je dobro dokumentirano da ljudi u normalnim okolnostima često ne primjećuju očite podražaje ukoliko na njih ne usmjere pažnju. Eksperimentalna skupina bila je dovedena u stanje blage alkoholiziranosti (prosječna razina alkohola 0, 69 promila) konzumacijom mješavine votke i soka naranče. Kontrolna skupina konzumirala je sok od naranče s mirisom votke. Obje su skupine stavljene pred iste zadatke. U zadatku vidnog pretraživanja mjereno je vrijeme reakcije odluke o postojanju jednog ciljnog znaka među ne-ciljnim znakovima u situacijama dvije razine složenosti, određene brojem znakova na ekranu. Za ispitivanje sljepoće zbog nepažnje korišten je zadatak u kojem su ispitanici u trajanju od jedne minute trebali promatrati ekran na kojem su se po slučaju kretala 3 plava slova p i 3 crna slova d. Zadatak im je bio da broje prijelaze za sva tri slova p preko linije koja je ekran dijelila na gornju i donju polovinu. Za vrijeme trajanja zadatka se kratko pojavio i crveni X koji je prošao s lijeve na desnu stranu donje polovice ekrana. U ponovnom prolasku kroz zadatak uz upozorenje da će se dogoditi nešto neobično, umjesto crvenog X pojavilo se crno slovo B koje se kratko vrijeme slučajno kretalo po ekranu. Nakon svakog prolaska kroz zadatak ispitanici su odgovorili na pitanje jesu li primijetili nešto neobično. Rezultati su pokazali da kod svih zadataka postoji trend lošijeg učinka u grupi koja je bila alkoholizirana, dok kod je tri zadatka ta razlika bila i statistički značajna.