Nove inicijative u digitalizaciji kulturne baštine - Stančić, Hrvoje (Array, 2009)
Digitalizacija kulturne baštine postaje sve zanimljivija ne samo užem krugu stručnjaka u pojedinim baštinskim institucijama već i pojedinim institucijama koje tradicionalno nisu vezane uz očuvanje kulturne baštine. Digitalizacijom se stvaraju uvjeti za nove inicijative onih institucija i tvrtki koje su do nedavno bile primarno orijentirane na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju. Upravo te institucije pronalaze svoje novo određenje u procesu digitalizacije i dugoročnog očuvanja kulturne baštine u elektroničkom obliku. Uz njih informacijski stručnjaci, moderni arhivisti, mogu uvelike pomoći razvoju arhiva kako u tehničkom smislu digitalizacije i dugoročnog očuvanja, tako i u smislu uvođenja novih usluga primjerenih elektroničkoj okolini. Neke od takvih inicijativa predviđaju i stvaranje platforme za proaktivnu suradnju, zajednička istraživanja, razmjenu i diseminaciju digitaliziranog kulturnog i povijesnog gradiva. Zaključno su obrađeni elementi projekata koji proizlaze iz novih inicijativa u digitalizaciji kulturne baštine koji bi mogli predstavljati potencijalno olakšanje razvoju arhiva u smjeru povećanja dostupnosti gradiva korisnicima elektroničkim putem.