Kontrastivna analiza povratnih glagola u hrvatskom i mađarskom jeziku - Katalinić, Kristina (Array, 2010)
Tema ovog rada je kontrastivna analiza povratnih glagola u hrvatskom i mađarskom jeziku. Naime, kod mađarskih govornika visokog stupnja ovladanosti hrvatskim jezikom primijećena je učestala nesigurnost i odstupanje u upotrebi glagola s elementom se. Kako se taj element prvenstveno veže uz kategoriju povratnosti, rad prikazuje usporednu analizu jezičnih sredstava za izražavanje ove kategorije u mađarskom i hrvatskom. Cilj je potvrditi pretpostavku da mađarski govornici neke morfološke oblike iz prvog jezika prenose na ini, u našem slučaju hrvatski. Uvodni dio donosi poredbeni prikaz opisa i klasifikacije povratnih glagola unutar glagolske skupine u recentnim hrvatskim i mađarskim gramatikama.