Referencijska i kohezivna sredstva u Srijemskim pričama Ise Velikanovića - Petrović, Bernardina (Array, 2011)
Kohezivna su sredstva jedan od najvažnijih čimbenika stvaranja teksta, semantički koncept u kojem interpretacija jednoga elementa u tekstu ovisi o nekom drugom elementu. U radu se preispituju teorijske pretpostavke o referencijalnim endoforičnim i egzoforičnim kohezivnim sredstvima u recentnoj literaturi i oprimjeruju potvrdama iz Srijemskih priča Ise Velikanovića. Ta je zbirka novela u potpunosti ispunila zadaću uzornoga korpusa koji je poslužio kao potvrda teorijskim postavkama o referencijalnoj koheziji i njezinoj pojavnosti u književnoumjetničkim tekstovima.