Morfosemantičke strukture u Hrvatskom WordNetu – glagoli mišljenja i sufiksalna tvorba - Raffaelli, Ida (Array, 2011)
Hrvatski WordNet izrađuje se prema načelima leksičkoga ustroja definiranima u engleskom WordNetu. Sinonimski je skup temeljna ustrojbena jedinica koja objedinjuje sinonimske lekseme koji pripadaju istim vrstama riječi. Uočeno je da obilježavanje te vrste leksičkoga odnosa nije dostatno pri opisu struktura hrvatskoga leksika. Stoga je posebna pozornost usmjerena prema opisu morfosemantičkih struktura hrvatskoga kao tvorbeno bogatoga jezika. U radu na primjeru glagola mišljenja pokazujemo na temelju njihove sufiksalne tvorbe da osim smještanja u pojedine sinonimske skupove moraju biti povezani i s leksemima od kojih su tvoreni. Posebna je pozornost usmjerena prema plodnim sufiksima –ati i –iti (mozgati, smjerati, računati, probaviti, slijediti i dr.) s pomoću kojih se tvore glagoli mišljenja koji osim objedinjeni u pojedine sinonimske skupove moraju biti povezani sa sinonimskim skupovima u kojima se nalaze leksemi koji čine njihovu leksičku osnovu (mozak, smjer, račun, probava, slijed). Opisom te vrste leksičkoga ustroja hrvatskoga leksika uočena je izrazita metaforička utemeljenost pri tvorbi glagola mišljenja i njihova sveza s raznorodnim domenama. Posebno su plodne sveze utemeljene na konceptualnim metaforama MIŠLJENJE JE POSJEDOVANJE (poimati, držati, prihvatiti) i MIŠLJENJE JE KRETANJE (smjerati, pratiti, slijediti). Istodobno djelovanje semantičkih i tvorbenih procesa na ustroj hrvatskoga leksika jedan je od temeljnih leksikaliziacijiskih obrazaca. Obilježavanje morfosemantičkih odnosa omogućuje precizniji uvid u semantičku i morfološku složenost leksičkih struktura hrvatskoga jezika.