Kategorija jednostavne (ne)određenosti u južnoslavenskim jezicima - Karlić, Virna (2012)
Rad se bavi pregledom tipova gramatikalizacije kategorije (ne)određenosti zastupljenih u južnoslavenskim jezicima. Uz osnovne napomene o kategoriji (ne)određenosti, u uvodnom dijelu rada je predstavljena klasifikacija njezinih temeljnih tipova s obzirom na formalne i semantičke čimbenike. Središnji dio rada fokusiran je na bavljenje jednostavnom (ne)određenošću, a sastoji se od prikaza vrsta te kategorije zastupljenih u pojedinim južnoslavenskim jezicima. Analiza započinje prikazom iskazivanja dane kategorije u praslavenskom jeziku, a nastavlja se u smjeru pregleda njezina razvoja u suvremenim južnoslavenskim književnim jezicima. Poseban naglasak stavljen je na pitanje razvoja člana u vidu frazne klitike u bugarskom i makedonskom jeziku u kontekstu balkanskog jezičnoga saveza, dok je u okviru bavljenja zapadnojužnoslavenkim jezicima otvoreno (sporno) pitanje pridjevskog vida kao sredstva iskazivanja (ne)određenosti. Cilj rada jest (1) ukazati na raznolikost tipova gramatikalizacije jednostavne (ne)određenosti u južnoslavenskim jezicima ; (2) prikazati diferencirani razvoj dane kategorije u pojedinim južnoslavenskim jezicima ; (3) ukazati na faktore koji su to uvjetovali.
Projekt MZOS
HRV