Promjena seksističkog diskursa u Hrvatskoj? Usporedba rezultata istraživanja 2010. i 2004. godine - Galić, Branka, sociolog (Array, 2011)
Seksizam u svojim tradicionalnim i modernim varijantama prepoznat je kao utemeljen koncept u hrvatskom društvu na temelju rezultata istraživanja o rodnom identitetu koje je provedeno 2004. godine u sklopu projekta „Modernizacija i identitet hrvatskog društva“, i to osobito među starijima, niže obrazovanima i muškim dijelovima hrvatske populacije. U ovome radu ponovno se konceptualizira seksistički diskurs, te se iznose glavni rezultati istraživanja o relacijama neo/seksizma i modernizacije u hrvatskom društvu u 2010. godini na reprezentativnom uzorku ispitanika (N = 1008) s obzirom na glavne rodne skupine, uz testiranje određenh sociodemografskih varijabli. Komparativni rezultati istraživanja iz 2004. i 2010. godine donose neke razlike u promjenama mišljenja i stavova u seksističkom diskursu, premda glavna struktura neo/seksističkih koncepata, na temelju izvedene faktorske analize i testova za nezavisne uzorke, u bitnome ostaje nepromijenjena. Prema tome, u Hrvatskoj i dalje dominiraju patrijarhalni neoseksistički modeli mišljenja i predrasude o rodnom identitetu i rodnim grupama, koje je moguće jasno prepoznati u svijesti naše populacije.