Slavenska i romanska terminologija u vinarskoj terminologiji na srednjodalmatinskim otocima - Kovačić, Vinko (2010)
Vinogradarstvo i vinarstvo stoljećima su bile glavne privredne djelatnosti u hrvatskom priobalju i na otocima, a i danas imaju značajno mjesto u gospodarstvu tih krajeva. Dugotrajna romansko-slavenska kulturna i jezična simbioza u primorskom dijelu Hrvatske ostavila je tragove u mnogim sferama života, pa tako i u terminologiji vezanoj za proizvodnju vina. Ta se terminologija obično dijeli na dvije grupe: vinogradarsku i vinarsku. Vinogradarska je terminologija ona koja se odnosi na uzgoj loze i berbu grožđa, a vinarska na postupak nakon berbe kad se od grožđa pravi vino vino te na čuvanje vina. U članku se iznose vinarski termini u hrvatskim govorima na području srednjodalmatinskih otoka Brača, Hvara i Visa. Odabrani su termini vezani za tradicionalni način proizvodnje vina i ne uzimaju se u obzir oni vezani za modernije alate i strojeve. Nadalje se u članku neki termini etimološki objašnjavaju. Razmotrit će se i frazeološki izrazi koji sadrže neke od navedenih riječi.