Tranzicijski okvir suvremene hrvatske drame - Rafolt, Leo (2011)
Cilj rada objasniti je genezu termina »tranzicijska drama« i »tranzicijsko kazalište« te raznovrsnih diskurza o političkome teatru. Godina 1986. označava snažniji prodor postmodernističke terminologije u kazališnu kritiku. Autor navodi nekoliko uvodnih problema u istraživanju suvremene hrvatske drame i kazališta, a to su: problem materijalnosti dramskoga pisma, problem tipologizacije poetičkih premisa, problem generičkog pamćenja, problem kanonizacije dramskoga pisma, problem poetičke legitimacije suvremene drame, problem »viška realnosti« nasuprot fantazmatsko-oniričkomu u suvremenome dramskom diskurzu te problem interkulturalizma i transkulturalizma.