Sintaktička analiza "Sala debeloga jera" Save Mrkalja - Karlić, Virna (Array, 2011)
U radu su ukratko predstavljene terminološke i periodizacijske nedoumice vezane za jezičnu situaciju druge polovice 18. i početka 19. stoljeća, te je u tom kontekstu otvoreno pitanje odredbe i klasifikacije Mrkaljeva jezika kao slavenosrpskog, odnosno dositejevskog. U središnjem dijelu rada prikazani su rezultati sintaktičke analize Sala debeloga jera te su iznesene karakteristike barokne konfiguracije sintakse latinsko-njemačkog podrijetla, kao i druge specifičnosti prisutne u danome tekstu. Na temelju rezultata analize ponuđeno je razumijevanje pripadnosti Mrkaljeva jezika u okviru jezično-povijesnog konteksta, a time i njegova mjesta u sklopu periodizacije razvoja srpskog književnog jezika.