Nesigurnost posla, individualna dobrobit i stavovi prema radu i organizaciji - Čehil, Kristina (Array, 2011)
Rad većini ljudi predstavlja važan dio života jer, između ostalog, omogućuje profesionalni razvoj, dobivanje prihoda i ostvarivanje socijalnih kontakata. Nesigurnost posla, tj. zabrinutost oko gubitka ovog važnog aspekta života ostavlja kod većine ljudi negativne posljedice. Predmet provedenog istraživanja je subjektivna nesigurnost posla, definirana kao subjektivni doživljaj straha i/ili zabrinutosti vezanih uz mogućnost gubitka sadašnjeg zaposlenja mjeren samoprocjenama te njezina povezanost s individualnom dobrobiti zaposlenika i njihovim stavovima prema radu i organizaciji. Istraživanje je provedeno na 203 osobe zaposlene u jednoj trgovačkoj organizaciji u Zagrebu. Rezultati su pokazali da ispitanici koji u većoj mjeri doživljavaju prijetnju da će izgubiti vlastiti posao ili da će im se dogoditi neželjene promjene u pojedinim aspektima njihovog posla imaju sniženo zadovoljstvo poslom, veću namjeru napuštanja organizacije, nižu afektivnu i instrumentalnu odanost, lošije tjelesno, psihičko i opće zdravlje. Kvalitativna nesigurnost posla, koja se odnosi na prijetnju pojedinim aspektima posla, ima medijacijski učinak na povezanost kvantitativne nesigurnosti posla, koja se odnosi na doživljaj prijetnje od dobivanja otkaza, i svih kriterijskih varijabli (zadovoljstvo poslom, namjeru napuštanja organizacije, afektivnu i instrumentalnu odanost te fizičko, psihičko i opće zdravlje). U prisustvu kvalitativne nesigurnosti posla učinak kvantitativne nesigurnosti posla na kriterijske varijable posve izostaje što ukazuje na to da je zadržavanje pojedinih aspekata posla u većoj mjeri odgovorno za zadovoljstvo poslom, namjeru ostanka u organizaciji, odanost organizaciji te zdravlje osobe, nego zadržavanje samog posla. Povezanost subjektivne nesigurnosti posla i negativnih učinaka za dobrobit i stavove zaposlenika ukazuje na potrebu smanjivanja doživljaja nesigurnosti posla kod zaposlenika kako se ono ne bi odrazilo i na učinkovitost organizacije.