Prostorni, ekološki i sociološki aspekti u planiranju razvoja terapijskog jahanja - Vesna Koščak Miočić-Stošić, Maja Kljenak, Ognjen Čaldarović (Array, 2005)
Sve intenzivniji razvoj ljudskog društva stvara sve veći pritisak na prostor i prirodna bogatstva čime uređenje i planiranje prostora postaje sve važnije u provođenju koncepta održivog razvoja. Planiranje razvoja koje u sebi integrira zaštitne zahtjeve postaje imperativ u razvoju modernog društva. Provodi se pomoću optimizacijskog planerskog postupka koji uključuje dvojne analize prostora, pri čemu se kao instrument zaštite pojavljuju analize ranjivosti okoliša, nastale u okviru zaštitnog planiranja. Ciljevi kako razvoja tako i zaštite okoliša ostvaruju se kroz nekoliko alternativnih prijedloga područja pogodnih za razvoj djelatnosti. Važan element u planiranju djelatnosti su, kako razvojni tako i zaštitni kriteriji koje je moguće utvrditi ili provjeriti kroz sociološko istraživanje te tako objektivizirati planerski postupak i u rane faze planiranja uključiti sve interesne skupine. U radu je na testnom području u Pomurju, uz pomoć GIS tehnologije, proveden optimizacijski postupak u planiranju razvoja, na primjeru terapijskog jahanja kao djelatnosti koja tek treba iskoristiti potencijale za razvoj u Republici Hrvatskoj.