Glagolski okviri u Hrvatskom WordNetu - Šojat, Krešimir (Array, 2010)
U članku iznosimo prednosti koje pruža unošenje glagolskih okvira u Hrvatski WordNet, digitalno pohranjeni jezični resurs hrvatskog jezika, zamišljen ponajprije kao leksikon s podatcima o međusobnim semantičkim odnosima među njegovim jedinicama, tzv. sinskupovima. Raspravljamo o metodama izrade glagolskih okvira i opisnom invetaru kojim se koristimo prilikom njihove izrade. Pod glagolskim okvirom smatramo broj i vrstu dopuna određenog glagola s obzirom na njegovu utvrđenu valentnost. Njegova utvrđena valentnost proizlazi iz značenja koje određeni glagol ima u leksikonu. U tom se smislu osvrćemo na tradicionalnu podjelu valentnosti glagola na sintaktičku, semantičku i logičku razinu i prikazujemo opisni inventar kojime se služimo za opis valentnosti na svakoj od tih razina. Na temelju diskusije nastojimo ukazati na prednosti koje leksikon poput Hrvatskog WordNeta pruža prilikom utvrđivanja valentnosti glagola iskazane u broju obveznih elemenata nekog okvira (logička valentnost) te sustava semantičkih uloga (semantička valentnost). Također prikazujemo sustav morfosintaktičkih dopuna kojime se služimo za opis sintaktičke valentnosti.