Anđela Horvat prema Gjuri Szabu, Hermanu Bolléu i historicizmu – početak afirmacije umjetnosti druge polovine 19. stoljeća u hrvatskoj povijesti umjetnosti - Damjanović, Dragan (2011)
Anđela Horvat među prvima je u povijesti umjetnosti Hrvatske započela proučavati važnija ostvarenja umjetnosti druge polovine 19. stoljeća. Usprkos dugoj i bliskoj suradnji s Gjurom Szabom, jednim od najoštrijih kritičara ne samo historicističkih restauracija već i gotovo svih ostvarenja toga stila, već tijekom 1950-ih započinje s objavljivanjem prvih članaka u kojima jasno ukazuje na kvalitete pojedinih intervencija 19. stoljeća u zagrebačkoj katedrali i na crkvi svetoga Marka. Istodobno, u svojim je bilješkama s terenskih putovanja po Hrvatskoj redovito unosila i podatke o važnijim historicističkim dodacima starijim građevinama, ali i o novijim, historicističkim, spomenicima koji time ulaze u vidokrug domaće povijesti umjetnosti. U reafirmaciji arhitektonskog i restauratorskog opusa Hermana Bolléa Anđela Horvat odigrala je osobito važnu ulogu. Tekstovi Szaba, Vladimira Lunačeka, kao neporecivih autoriteta, ali i brojnih njihovih nastavljača, ostavili su, naime, izuzetno dubok trag u hrvatskoj povijesno-umjetničkoj literaturi te je rad ovoga arhitekta, osim u inženjerskim krugovima, odreda nailazio samo na osude. Svojim sintezama povijesti hrvatske arhitekture 19. stoljeća u raznim enciklopedijama postavila je pak temelje za kasnije istraživače.
Projekt MZOS
HRV