Novi testovi kognitivnih sposobnosti i njihova psihometrijska validacija - Ljubotina, Damir (Array, 2011)
Na simpoziju će biti prikazani novi testovi i sustav za računalnu primjenu testova razvijeni u okviru projekta «Razvoj, standardizacija i psihometrijska validacija testova kognitivnih sposobnosti» (voditelj projekta: dr. sc. Damir Ljubotina) koji se od 2007. provodi na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autori i stručni suradnici prikazat će nove testove, te rezultate njihove dosadašnje psihometrijske validacije. Cilj ovog projekta jest konstrukcija i razvoj skupa novih testova kognitivnih sposobnosti, općeg obrazovanja, te jezičnih kompetencija. Testovi su konstruirani i psihometrijski validirani prema načelima suvremene teorije testova, pri čemu su kreirane banke zadataka na osnovi kojih je moguće kreirati različite oblike kompozitnih testova u skladu s potrebama korisnika (duljina testa, težinska prilagodba i dr.). Za sve čestice poznate su psihometrijske karakteristike (različiti pokazatelji diskriminativne valjanosti, karakteristične krivulje zadataka, težina), a za različite oblike testova provjerene su temeljne psihometrijske karakteristike u okviru modela klasične i moderne teorije testova. U okviru projekta razvijeno je približno 30 novih testova čija je temeljita psihometrijska validacija i standardizacija u završnoj fazi. Psihometrijska validacija je provedena na uzorcima od 500 do 2000 ispitanika. Na simpoziju će biti prikazani novi testovi prema područjima mjerenja. Prvo područje odnosi se na testove intelektualnih sposobnosti, drugo na testove iz područja percepcije, učenja i pamćenja, dok se treći dio odnosi na testove jezičnih kompetencija i općeg obrazovanja. Četvrta prezentacija odnosi se na prikaz suvremenog informatičkog sustava za računalnu primjenu testova razvijenog u okviru istog projekta. Sustav omogućuje primjenu testova, automatsku obradu podataka te prikaz rezultata na individualnoj i grupnoj razini. Svi testovi razvijeni u okviru projekta bit će dostupni i putem računalnog sustava.