Školski uspjeh i roditeljsko ponašanje - Kozina, Mihael (Array, 2011)
Cilj ovog rada bio je provjeriti postoji li povezanost između roditeljskog ponašanja i školskog uspjeha kad se kontrolira rezultat postignut na testu inteligencije i spol učenika. U istraživanju je sudjelovalo 143 učenika prvih i drugih razreda V. gimnazije u Zagrebu koji su u svrhu istraživanja rješavali Ravenove progresivne matrice za napredne i Upitnik roditeljskog ponašanja (Keresteš i sur., 2005). Rezultati pokazuju da se djevojke i mladići razlikuju u percepciji negativnog roditeljstva majke i oca. Mladići procjenjuju da od majke i oca doživljavaju više negativnog roditeljskog ponašanja (psihološke kontrole i negativne discipline) nego djevojke. Roditeljsko ponašanje majke i oca uvođenjem u regresijsku analizu nakon varijabli spoli i inteligencija ne mijenja statistički značajno postotak objašnjene varijance kriterija. No, varijabla Negativno roditeljsko ponašanje od strane oca uz rezultat postignut na testu APM, pokazalo se kao jedini statistički značajan prediktor školskog uspjeha. Sveukupno gledajući, roditeljsko ponašanje oca više je doprinijelo objašnjenju kriterija nego roditeljsko ponašanje majke.