Konstrukcija instrumenata za ispitivanje partnerskog nasilja u mladenačkim vezama i utvrđene spolne razlike - Sušac, Nika (Array, 2011)
U sklopu Programa prevencije nasilja u mladenačkim vezama Društva za psihološku pomoć razvijen je niz instrumenta za utvrđivanje raširenosti i čestine nasilja u romantičnim vezama mladih i potencijalnih korelata nasilja te dugoročno praćenje promjena u relevantnim konstruktima u populaciji adolescenata i evaluaciju preventivnog programa. Navedeni instrumenti primijenjeni su na učenicima trećih razreda srednjih škola u svim dijelovima Hrvatske (N=1466), a uključivali su socio-demografska pitanja, pitanja o iskustvu veze u posljednjih 6 mjeseci i 8 upitnika koji se odnose na uvjerenja o kvalitetnoj vezi (α=.74), važnost prava u vezi (α=.83), sklonost postavljanju osobnih granica (α=.93), iskustvo počinjenog (α=.93) i iskustvo doživljenog nasilja u vezi (α=.93), spremnost na traženje pomoći u slučaju nasilja u vezi (α=.83), spremnost na pružanje pomoći (α=.83) i prepoznavanje nasilnog ponašanja u vezi (α=.92). U uzorku je bilo 48, 6% mladića i 51, 4% djevojaka te 56% učenika strukovnih škola i 44% učenika gimnazija. U izlaganju je prikazan postupak izrade instrumenata, faktorske strukture pojedinih upitnika te razlike između djevojaka i mladića. Djevojke imaju točnija uvjerenja o tome što je zdrava veza, važnije im je ostvariti prava u vezi i spremnije su postaviti granice u vezi od mladića. Uz to, djevojke su spremnije tražiti i pružati pomoć u slučaju nasilja u vezi. Između djevojaka i mladića ne postoji razlika u točnosti prepoznavanja nasilnih ponašanja. U pogledu nasilja, djevojke izjavljuju kako u vezi češće čine emocionalno i fizičko nasilje nego što su to iskazali mladići. One rjeđe doživljavaju ove oblike nasilja te nasilje općenito. S druge strane, mladići izjavljuju da češće čine seksualno nasilje, ali ga i češće doživljavaju. Dobiveni rezultati u suprotnosti su s ranim istraživanjima prema kojima su djevojke u vezi doživljavale više fizičkog i seksualnog nasilja, a mladići su češće bili počinitelji, no u skladu su s novijim istraživanjima koja pokazuju promjene u tim trendovima.